Pompeji idag

En del av Pompeji idag

Pompeji var en stad som begravdes i aska vid ett vulkanutbrott av Vesuvius år 79 e.Kr. Staden påträffades igen på 1700-talet och Pompeji idag är en viktig arkeologisk utgrävningsplats. Pompeji grundades på 600-talet f.Kr vid nuvarande Neapel och floden Sarnos mynning. Stora delar av staden förstördes redan år 62 e. Kr. av ett vulkanutbrott och hann inte riktigt återställas innan den skulle bli helt begravd sjutton år senare. Pompeji idag är en bördig plats med rika lavajordar som bland annat producerar druvsorterna piedirosso och sciascinoso till vin.

Tack vare de varsamma utgrävningarna kan man som besökare av staden idag vandra runt och betrakta dåtidens bagerier och tavernor. En resa till Italien är en dröm för många och landet bjuder på stor variation av mat och naturupplevelse beroende på var man åker. Neapel exempelvis är en pulserande och stad, alltid i rörelse med de gamla historiska monumenten i bakgrunden. Till Rom åker den historiskt intresserade eller romantiskt lagda. Här ligger det lilla Vatikanstaten och överallt i Rom finns myllrande smågator, gå in på ett café, beställ en espresso och titta på folkvimlet.

One thought on “Pompeji idag

  1. Shit vad intressant. Jag var i Italien för några år sedan men lyckades bara se en bråkdel av det jag planerat. Dags att boka en ny resa kanske? 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website